Oxytocin – vores allesammens kærlighedshormon

8 ting du måske ikke vidste, men som i den grad er værd at vide

#1

Antallet af oxytocin receptorer (dem der opfanger oxytocin hormonet) stiger i løbet af graviditeten. Først i slutningen af graviditeten bliver receptorerne der sidder på livmoderen aktive og modtagelig for den oxytocin der befinder sig i kroppen.

Af den årsag er massage, sex, nærvær, dybe samtaler og alt inden for egenomsorg og nydelse rigtig godt givet ud i denne periode, da det øger mængden af oxytocin i kroppen som derved fanges af alle de åbne receptorer.

Som resultat heraf begynder livmoderen så småt at modnes til fødsel.

#2

Oxytocin stimulerer sammentrækningerne i livmoderen, som er det vi kender som veer. Derfor er et godt oxytocin flow vigtigt under en fødsel.

Når der er 5 minutter (eller mindre) mellem veerne, så opretholder oxytocin niveauet i kroppen sig selv. Kroppen fodre så at sige sig selv med det hormon der holder veerne igang OG kroppens egen smertelindring.

#3

Oxytocinen øger vores smertetærskel massivt. Hvis oxytocin kunne snakke, ville den sige ‘det gør helt vildt ondt, men det er okay’. Dette gør at vi kan være i, og arbejde med, veerne, fremfor at arbejde imod dem.

Skab et godt miljø for oxytocin at arbejde i:

  • Tryghed
  • Tillid
  • Kys og kram
  • Nærvær
  • Berøringer
  • Behageligheder

#4

Ved en høj dosis oxytocin vil den fødende være reduceret i sine kognitive funktioner. Hun mister evnen til at begribe intellektuelt, men formår stadig at sanse (så partneren vigtig). Med andre ord; man kan ikke fylde information på en oxytocin fyldt hjerne.

Den fødende kan opleves døsig, mild, skæv og i en form for trance. Denne tilstand sker som oftest, på et bestemt tidspunkt under fødslen og indikere at veerne arbejder rigtig godt i kroppen.

#5

Når oxytocin niveauet er højt påvirker det ikke alene den fødende, men også baby. Dette sker igennem moderkage og navlesnor. Det gør den lille nyfødte baby nysgerrig på omverdenen og fordre tilknytningen mellem mor og barn.

Derudover oplever baby ligeledes den ‘kognitive shut down’, hvilket beskytter baby mod ilt mangel.

#6

Det siges at oxytocin rusen smitter, hvorfor jordemoder, doula og partner indimellem må have behov for at gå ud af føderummet for ikke at blive døsig.

#7

Når vores oxytocin niveau stiger gør det os mere empatiske og nysgerrige, og vores evne til at aflæse ansigter og stemninger øges.

Rent evolutionært er dette formidabelt eftersom man skal til varetage sin lille nye menneskeunges behov.

#8

Oxytocin aktiverer nedløbsrefleksen (og vice versa) og er afgørende for amningen. Kig på din baby, læg hud mod hud imens eller skab en ammehule – og oplev de gyldne dråber flyde.

Oxytocin kan ikke sameksistere med adrenalin (hormonet der eksistere, når man har meget om ørene). Amning kræver derfor ro, tid og nærvær.

Oxytocin kan ikke sameksistere med adrenalin (hormonet der eksistere, når man har meget om ørene) derfor kan du med fordel sørge for at implementere, at gøre gode ting for dig selv i dine daglige gøremål. Du kan nemlig forebygge stress og følelsesmæssige belastninger ved at have fokus på din egenomsorg.
Psykolog og doula
- Line Vinther

Måske vil du også være interesseret i

Bogen der stiller skarpt på din selvudvikling

‘𝘔𝘪𝘯𝘦 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘯𝘭𝘪𝘨𝘦 𝘳𝘦𝘧𝘭𝘦𝘬𝘴𝘪𝘰𝘯𝘦𝘳 – 5 𝘮𝘪𝘯𝘶𝘵𝘵𝘦𝘳 𝘮𝘰𝘳𝘨𝘦𝘯 𝘰𝘨 𝘢𝘧𝘵𝘦𝘯’ er en refleksionsbog skabt til, dagligt, at øge din 𝗻𝘆𝘀𝗴𝗲𝗿𝗿𝗶𝗴𝗵𝗲𝗱 og 𝘀𝗲𝗹𝘃𝗶𝗻𝗱𝘀𝗶𝗴𝘁, samt at stille skarpt

Læs mere »
0